Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine

zg

Udruga Ivana Perkovca na 2. festivalu kinča

U subotu, 8.srpnja, udjelovali smo na 2. festivalu kinča u međimurskom mjestu Dekanovcu, najmanjoj općini u RH.
Pozvala nas je Udruga Florijana Andrašeca koja njeguje umijeće izrade kinča i kod kojih smo već bili u gostima. Osam udruga izlagala je svoje radove i običaje uz zadanu temu svadbe.
Predivno se naći na mjestu ljubitelja kulturne baštine sjeverozapadne Hrvatske od kojih imamo što učiti, ali i pokazati. Predstavili smo se bijelo-zelenom kombinacijom kinča i keramike i osuvremenili tradicionalni kinč svojom suvremenijom interpretacijom. Posebno smo ponosni na naš vjenčani buket koji je nastao prema staroj slici sa svadbe i aranžmanom za stol koji su kitili različiti oblici cvjetova od krep-papira. Stol je ukrašavala i predivna zeleno-bijela keramika i cvjetovi na kojima su bili detalji u nadglazurnoj zlatnoj boji. Keramičke tanjure za svadbeni stol oblikovali su i ispekli članovi udruge u Staroj školi u Šenkovcu na svojim radionicama ponedjeljkom! Nije nam nedostajao ni barjak ni kitice u kombinaciji tradicijskog cimera – ružmarina i kinča!
Domaći kolači na auzecima činili su krunu našeg stola te su vrijedne članice i članovi naše Udruge još jednom udružili svoju ljubav u neponovljivoj priči o kinču i keramici.