IZDAVAČKA DJELATNOST

U srpnju 2010. godine članice i članovi udruge uključili su se u projekt pod nazivom „Zaštita nematerijalnog kulturnog dobra Kajkavskog donjosutlanskog ikavskog dijalekta – kajkavske ikavice – istraživanje, dokumentacija i izdavanje Rječnika“. Na programu zaštite, terenskom istraživanju, prikupljanju, dokumentaciji, opisu i sistematizaciji ikavskog kajkavskog leksika te na akcentuaciji i auditivnoj dokumentaciji govora radili su izvorni govornici kajkavske ikavice u suradnji sa stručnim suradnicima Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu. Rječnik sadrži 11.500 prikupljenih i obrađenih ikavskih kajkavskih riječi i svečano je prvi put predstavljen 30. svibnja 2015. godine u Brdovcu, a potom i na Interliberu u Zagrebu, Krapini i na Mariji Magdaleni. Autori Rječnika kajkavske donjosutlanske ikavice, prvog rječnika jednog zaštićenog govora (kajkavski donjosutlanski ikavski dijalekt je od 2008. godine nematerijalne kulturno dobro RH) su: Štefica Hanzir, Jasna Horvat, Božica Jakolić, sc. Željko Jozić, sc. Mijo Lončarić. Recenzenti su: sc. Marko Samardžija i dr. sc. Ivana Kurtović Budja.

Nastavak rada na očuvanju i dokumentiranju jezične ikavske baštine provodi se kroz projekt Digitalizacije Rječnika kajkavske donjosutlanske ikavice čiji su nosioci Udruga Ivana Perkovca i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a uz potporu Ministarstva kulture. Digitalizirani rječnik kajkavske donjosutlanske ikavštine predstavljen je 17. ožujka 2017. u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Udruga je 2013. godine objavila dva pretiska Pripoviesti – iz bojnoga odsjeka Ivana Perkovca (Matica hrvatska, 1905.) uz pogovor prof. dr. Marka Samardžije.

Članica Udruge Nada Lozar-Tomašić svojim stihovima promiče i kajkavsku ikavicu te je izdala četiri zbirke svojih pjesama – Sve moje ljubavi (2012. godine), Osjećaji duše (2014. godine), Boži pasec (2016. godine) i  Sukla je h meni (2019. godine), urednik Josip Balaško, recezent Branko Pilaš.

Marica Planinšek, članica udruge,  2017. je godine potporom udruge izdala svoju prvu zbirku pjesama Drhtaji duše, recezent zbirke je dr. sc. Filip Galović s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Godine 2019. Udruga je bila nakladnik još dvije zbirke pjesama: Zbirke pjesama “I KAJ” pjesnika Dragutina Mihalinca i zbirke Miselnica, etnologa Ivice Ivankovića. Recezentica obje zbirke je književnica i novinarka Božica Brkan. Zbirke pjesama Dragutina Mihalinca i Ivice Ivankovića izdane su u sklopu programa “Poetsko stvaralaštvo kajkavaca  između Krapine i Sutle“.