Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine

zg

PROJEKTI I PROGRAMI

Projekt Digitalizacije Rječnika kajkavske donjosutlanske ikavice

Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje proveli su tijekom 2017. godine izradu i objavljivanje Mrežnog rječnika kajkavske donjosutlanske ikavice na adresi ikavci.ihjj.hr.

Riječ je o mrežno dostupnom tiskanom Rječniku kajkavske donjosutlanske ikavice skupine autora (Štefica Hanzir, Jasna Horvat, Božica Jakolić, Željko Jozić, Mijo Lončarić), a koji digitaliziran omogućuje nadopunjivanje novim riječima, frazeološkom i kolokacijskom građom te zvučnim zapisima.

Riječ je o prvom digitaliziranom rječniku tiskanoga rječnika u kojem je skupljeno leksičko blago govora jednoga dijalekta koji se nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske – Kajkavskoga donjosutlanskog (ikavskog) dijalekta, uvrštena na tu listu 2008. godine.

Smatramo da smo ovim projektom znatno pridonijeli očuvanju i promicanju kulturne baštine kajkavaca ikavaca i očuvanju njihovoga kulturnog identiteta. Projekt prelazi lokalne okvire i značajan je doprinos i nacionalnoj leksikografiji i dijalektologiji.

Završetkom ovoga projekta, izvornim govornicima kajkavskog donjosutlanskog ikavskog dijalekta, mladima, volonterima i starijim govornicima omogućeno je dopunjavanje ikavskog leksika prema pravilima dijalektologije.

Projekt se proveo uz financijsku potporu Zagrebačke županije – stručne službe župana.

VEČER KAJKAVACA IKAVACA U MARIJI MAGDLANI (OPĆINA PUŠĆA)

Od 2010. godine održava se „Večer kajkavaca ikavaca u Mariji Magdaleni“ u suorganizaciji Magdalenščana i Udruge Ivana Perkovca gdje se uz kulturno – umjetnički program sastaju kajkavci ikavci iz četiri općine i četiri župe (Brdovca, Marije Gorice, Pušće i Dubravice te Priksavci sa samoborskog područja).

“KOSCI KOSIJU”

Članovi i članice Udruge Ivana Perkovca svake godine u mjesecu svibnju uz Svibanjske pobožnosti i Dane Šenkovca organiziraju manifestaciju „Kosci kosiju“ u kojoj sudjeluju ekipe kosaca livadne trave na ruke, po uzoru na davno zaboravljeni poljodjelski posao (stariji mještani tvrde i najnaporniji) kada se travnik kosio u ranu zoru. Na ovoj manifestaciji 2015. godine okupljeno je dvanaest ekipa kosaca, a popraćena je prigodnim običajima spremanja hrane za kosce – otaščakom i težačkim gablecom te kulturno-umjetničkim programom. U manifestaciji sudjeluju i kosci iz susjedne Republike Slovenije te iz mađarskog mjesta Bizonja. Bizonja je najsjevernije mjesto mađarskog Gradišća nastanjeno Hrvatima s kojima Šenkovec njeguje suradnju od 2005. godine, a 2007. su i pobratimljeni o čemu svjedoče i natpisi na ulazu u oba mjesta.