Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine

zg

Udruga Ivana Perkovca – izlet u Međimursku županiju i Svetu Mariju

Članice Udruga Svetomarska čipka u međimurskom mjestu Sveta Marija predstavile su nam svoje umijeće izrade čipke na batiće koja se danas još njeguje samo u njihovoj udruzi, iako je ovo umijeće u prošlosti bilo prisutno na području Donjeg Međimurja.

Svetomarske čipkarice – Magdalena, Gordana i Terezija predstavile su nam svoje umijeće čipkanja, starije i nove čipkaste radove te nam ispričale zanimljivu priču o tome kako je umijeće izrade čipke revitalizirano nakon potpunog gašenja tijekom 2. svjetskog rata, a obnovljeno tek devedesetih godina prošlog st. Danas ovakvu izradu čipke na batiće od jedne niti njeguju samo u Udruzi svetomarska čipka i osnovnoj školi, a prigodom sljedećeg susreta održat ćemo i radionicu (možda to bude začetak i naše nove radionice pod nazivom Sutlanska čipka).

Zahvaljujemo na svim darovima i umijećima našim vrijednim i dragim čipkaricama iz Svete Marije, ovim riječima: Najvažniji element u zaštiti nematerijalne baštine su pojedinci i zajednice koje vlastito kulturno dobro njeguju i prenose u budućnost.