Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine

zg

U Šenkovcu obilježeni Dani europske baštine

Dani europske baštine najrasprostranjenija su kulturna manifestacija u Europi. Ovogodišnja tema „Baština i priroda: krajolik mogućnosti” naglašava povezanost čovjeka i prirode s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije. Ovom prigodom, Udruga Ivana Perkovca iz Šenkovca u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije predstavila je dio baštine Zagrebačka županije, a time i Europske unije – riječ, govor, pjesmu, boje, život, običaje, krajobraz i biološku raznolikost područja donjeg toka rijeke Sutle. Tijekom rujna i početkom listopada održana je likovna kolonija „Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi (riči)“ i tradicijska radionica kinča – umijeća izrade vrtnog, livadnog i šumskog cvijeća sutlanskog kraja od krep-papira i žice.

Završno obilježavanje Dana europske baštine održano je 20. listopada 2017. godine u Općoj pučkoj školi u Šenkovcu svečanim otvorenjem izložbe „Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi (riči)“. Izložena su likovna djela nastala tijekom likovne kolonije i cvijeće sutlanskog kraja izrađeno na radionici kinča.

Kroz prigodan program, predsjednica Udruge Jasna Horvat, dala je presjek bogatog rada Udruge Ivana Perkovca te udruga, institucija, slikara i pjesnika s kojima redovito surađuju na očuvanju zaštićene baštine – kajkavske ikavice. O održanoj Likovnoj koloniji u Šenkovcu govorio je Antun Hosni koji je sa Senkom Petek bio domaćin sudionicima kolonije u svojem ljetnikovcu.
Kulturno-umjetničko društvo Mihovila Krušlina predstavilo se kajkavsko-ikavskim napjevima objavljenim na nosaču zvuka „Sukla popiva“ koji je predstavila predsjednica društva Karmen Luketić. Članovi Udruge Ivana Perkovca – Branko Zbukvić, Marica Planinšek i Nada Lozar Tomašić interpretacijom pjesama i tekstova na kajkavskoj ikavštini predstavili su život na obalama rijeke Sutle. Članica Udruge “Zlatno srce” Edita Goluban govorila je o dodatnoj inicijativi nekoliko udruga iz Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije za očuvanjem kinča kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Martina Glasnović održala je predavanje „Rijeka Sutla – dio zaštićene europske prirodne baštine“. Rijeka Sutla je dio europske ekološke mreže Natura 2000, a zaštićena je zbog 13 zaštićenih i ugroženih vrsta: jedanaest vrsta riba, jedne vrste školjkaša i jedne vrste sisavaca.
Brojne uzvanike i goste te članove Udruge pozdravio je načelnik Općine Brdovec i saborski zastupnik Alen Prelec, naglasivši potencijal brdovečke prirodne i kulturne baštine u životu mještana s ovoga područja.

Izložbu „Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi (riči)“ otvorio je Hrvoje Frankić zamjenik župana Zagrebačke županije. Istaknuvši važnost očuvanja i njegovanja baštine, zahvalio je Udruzi Ivana Perkovca i Javnoj ustanovi Zeleni prsten te svima koji su sudjelovali u organizaciji na bogatom i uspješno odrađenom programu povodom Dana europske baštine u Šenkovcu.