Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine

zg

U Šenkovcu obilježeni Dani europske baštine 2019.

Dani europske baštine najrasprostranjenija su kulturna manifestacija u Europi. Ovogodišnja tema “Umjetnost i zabava: baština u središtu pozornosti” nastojala je približiti kulturnu baštinu na što zanimljiviji i pristupačniji način široj publici. “Umjetnost i zabava” sveobuhvatna je tema koja uz kulturnu baštinu obuhvaća i vizualne umjetnosti, kino, ples, čitanje, glazbu, književnost, fotografiju, kazalište i likovnu umjetnost.Ovom prigodom, Udruga Ivana Perkovca iz Šenkovca u suradnji s Kud Mihovil Krušlin održala je u Staroj školi u Šenkovcu dva događanja: U utorak, 22. listopada radionicu “Hrvatska tradicijska glazbala” na kojoj je voditelj radionice prof. Ivica Ivanković sa svojom asistenticom Marija Ivanković predstavio tradicijska glazbala užeg i šireg zavičaja.

Završno obilježavanje Dana europske baštine održano je 25. listopada 2019. godine u Općoj pučkoj školi u Šenkovcu svečanim otvorenjem 4. izložbe „Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi (riči)“. Izložena su likovna djela nastala tijekom 4. likovne kolonije održane početkom rujna u Šenkovcu.

Kroz prigodan program, predsjednica Udruge Jasna Horvat, dala je presjek bogatog rada Udruge Ivana Perkovca te udruga, institucija, slikara i pjesnika s kojima redovito surađuju na očuvanju zaštićene baštine – kajkavske ikavice. O održanoj Likovnoj koloniji u Šenkovcu i postavljenoj izložbi govorio je Antun Hosni koji je sa Senka Petek bio domaćin sudionicima kolonije u svojem ljetnikovcu na vidikovcu povrh Šenkovca. Zahvalili smo svim sudionicima likovne kolonije čija djela su izložena i na izložbi, a to su: Senka Petek, Stevo Matić Stiv i Vesna Matić, Irena Sara Mraz, Nataša Smajlović, Ingeborg Crnogaj, Višnja Peter, Dubravka Pegan, Nada Lozar – Tomašić i Roman Tomašić, Emina Kovač, Valerija Jelčić, Vesna Mandić, Ana Hernaus, Zdravko Postružin i Dunja Thamm.
Kulturno-umjetničko društvo Mihovila Krušlina s Karmen Luketić predstavilo se kajkavskim napjevima uz tamburašku pratnju svojih tamburaša. Dio programa pod nazivom “Poetsko stvaralaštvo kajkavaca između Krapine i Sutle” proširen je sudjelovanjem i pjesnika sa šireg područja pa je njih dvanaest predstavilo svoje pjesničko stvaralaštvo: Vera Grgac, Đurđica Haladi, Đurđica Horvat, Mia Kukolj, Štefanija Ludvig, Dragutin Mihalinec, Anastazija Noršić, Tina Petrinšak, Marica Planinšek, Nada Lozar – Tomašić, Milica Valenčak i Tatjana Tanja Vlacic Vujicic!

Izložbu „Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi (riči)“ otvorio je Stjepko Rukelj donačelnik Općine Brdovec koja je i pokrovitelj ovogodišnje manifestacije te je zahvalio Udruzi Ivana Perkovca i svima nazočnima na bogatom i uspješno odrađenom programu povodom Dana europske baštine u Šenkovcu.