Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine

zg

Objavljena zbirka pjesama Trag u vremenu članice Udruge Marice Planinšek

Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine u Mariji Magdaleni (općina Pušća) predstavila je 23. srpnja 2021. godine zbirku pjesama Marice Planinšek “Trag u vremenu”. Druga je to objavljena zbirka ove autorice, a jedanaesto izdanje Udruge Ivana Perkovca.
Zbirku “Trag u vremenu” predstavili su prof. Martina Horvat, recezentica zbirke, prof. Ivica Ivanković , etnolog i urednica Jasna Horvat.
Pokrovitelji izdanja su Zagrebačka županija i Općina Pušća.
Zbirka pjesama “Trag u vremenu” nastajala je posljednje četiri godine, a sastoji se od tri zasebne cjeline. Prvi dio pjesama nazvan je “Pjesme iz tame”, a odnosi se na Maričino rano stvaralaštvo u kojem su joj glavni uzori bili velikani hrvatskog pjesništva poput Dobriše Cesarića i Vesne Parun. Kroz drugi dio zbirke, simbolično nazvan “Buđenje” Marica razvija vlastiti prepoznatljivi lirski izričaj. Treći, posljednji dio zbirke pod nazivom “Popifka nek te rodi”, posvećen je pjesmama pisanima kajkavskom ikavicom, kojima Marica odaje počast svojem rodnom zavičaju.
Pozitivne recenzije i veliki jezični značaj
Ponos i sreću zbog izdavanja ove zbirke nije mogla sakriti niti predsjednica Udruge Ivana Perkovca Jasna Horvat. “Drago nam je da smo nakon dužeg perioda pandemije i samoizolacije uspjeli organizirati ovaj kulturni događaj te da smo uspjeli tiskati i izdati zbirku pjesama”, rekla je, dodavši da je cijela Udruga jako ponosna na Maričin uspjeh.
Maričina pjesnička zbirka prošla je i stručnu recenziju, a recenzentica prof. Martina Horvat ovu je zbirku nazvala “neprocjenjivim blagom”: “Ova zbirka dijelom je pisana na donjosutlanskoj kajkavskoj ikavici, gdje možemo iščitati mnoge jezične karakteristike, koje do sada možda nisu bile dovoljno istražene. Zbog toga upravo ove pjesme predstavljaju svojevrstan odmak od poezije koja je pisana na standardnome jeziku”.
Predstavljanju zbirke poezije prisustvovao je i Ivica Ivanković, etnolog, folklorist i dugogodišnji urednik u Redakciji narodne glazbe Glazbenoga programa Hrvatskoga radija gdje vodi i uređuje emisije “Iz narodne baštine kajkavskih krajeva”.

“Marica Planinšek jednako vješto progovara o ljudima, situacijama i životnim iskustvima na hrvatskom stardardu, kao i na svom zavičajnom govoru Marije Magdalene. Fascinantno je na koji način ona bilježi svoje misli, na koji način povezuje ljude i događaje kroz vrijeme. Mogao bih reći da je njezin naslov “Trag u vremenu” doista bezvremenski”, rekao je Ivanković i nadodao kako je Marica, usprkos sramežljivosti, pronašla jasan i snažan glas kojim kroz svoju poeziju progovara o vlastitim iskustvima.
Pjesnička zbirka “Trag u vremenu” vrijedan je doprinos jeziku kajkavske ikavice, a Maričino pjesničko umjeće ostavilo je svoj trag u kulturnom bogatstvu ovoga područja i time nastavilo njegovu bogatu tradiciju.(prema prilogu TV Zapad)