Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine

zg

Noć muzeja 2023. u Udruzi Ivana Perkovca

Noć muzeja obilježena je osmi puta i u Udruzi Ivana Perkovca te smo i ove godine pripremili bogat i raznovrstan program svim posjetiteljima. Tijekom večeri svatko je mogao naći nešto za sebe, a brojni su bili oni koji su u šenkovljanskoj staroj Općoj pučkoj školi proveli cijelu večer. Program je započeo predstavljanjem nove knjige u izdanju Udruge pod nazivom “Dobra misau nima cine” – poslovice i izreke ikavske kajkavštine – koju su pripremili Jasna Horvat, Ivica Ivanković i Zdravka Kramarić. U predstavljanju knjige sudjelovala je i dr. sc. Mirela Hrovatin, a recenziju napisala dr. sc. Ivana Kurtović Budja. Knjiga „Dobra misau nima cine“ sadrži izbor iz usmene književnosti kajkavaca ikavaca, a pokrovitelj izdanja je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.
U nastavku večeri prof. Zdravka Kramarić predstavila je projekt “Kinč nije kič! Kinč je ures!, a izloženi kinč mogli su razgledati i svi posjetitelji Noći muzeja u Staroj školi.
Oržane su i dvije radionice – radionica hladnog porculana pod vodstvom Slavice Juračić i radionica glaziranja keramičkih srca sa Zdravkom Kramarić.
U Noći muzeja sudjelovali su i tradicionalni “muzikanti” brdovečkoga kraja – “Stari trami” te mnogobrojni kajkavci ikavci i drugi posjetitelji, uživajući i u domaćim kolačima, krafnama i kuhanom vinu.