Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine

zg

DANI EUROPSKE BAŠTINE 2022.

Održivost baštine – Kinč nije kič! Kinč je ures!
“Manifestacijom Dani europske baštine pod vodstvom Vijeća Europe i Europske komisije proslavljamo kulturnu baštinu svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina. Ovogodišnje izdanje obilježava se diljem
Europe pod zajedničkim naslovom
Održivost baštine,
a u Hrvatskoj će se održati tijekom rujna i listopada.
Odabrana tema pruža priliku da promislimo o našoj bogatoj i raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini u svjetlu sve izraženijih i učestalijih klimatskih promjena i degradacije okoliša. Namjera je prikupiti saznanja i podijeliti iskustva o ublažavanju rizika i jačanju otpornosti kulturne baštine kako bismo je očuvali za sadašnje i buduće generacije. Istraživanje i promicanje kulturne baštine, osim toga, omogućuje ponovno stjecanje tradicionalnih, davno zaboravljenih znanja o održivim materijalima, tehnologijama i praksama i tako pridonosi održivom razvitku u cjelini.” (Ministarstvo kulture i medija)
Na temu Održivi razvoj pripremili smo čitav niz aktivnosti pod nazivom Kinč nije kič! Kinč je ures!, u kojima sudjeluje Udruga Ivana Perkovca, Šenkovec, Učenička zadruga Ban SŠ Ban Josip Jelačić, Zaprešić, Učenička zadruga Sunce OŠ Ante Kovačića, Marija Gorica, Etnografski muzej Zagreb, KGZ – Gradska knjižnica Ante Kovačić, Zaprešić i Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću.
Prva u nizu aktivnosti održana je u zaprešićkom ogranku Matice hrvatske gdje je viša kustosica iz Etnografskog muzeja u Zagrebu Danijele Križanec – Beganovič izlagala na temu Kinč nije kič, kinč je ures!
Nazočne posjetitelje pozdravila je predsjednica ogranka MH Zaprešić Višnja Poropat Vujnovac, a uvodno slovo kazala je prof. Zdravka Kramarić. O počecima suradnje prije tridesetak godina na očuvanju nematerijalne kulturne baštine s Etnografskim muzejem u Zagrebu i višim kustosom, pokojnim Josipom Barlekom, govorila je predsjednica Udruge Ivana Perkovca Jasna Horvat.