Dani europske baštine 20.9.2024., „Sutla/Sukla/Sotla i Mura – rijeke istoga slijeva”

„Sutla/Sukla/Sotla i Mura – rijeke istoga slijeva” naziv je ovogodišnjeg programa Udruge Ivana Perkovca u sklopu manifestacije Dana europske baštine 2024.
Manifestaciju provodi Ministarstvo kulture i medija, ove godine pod motom: “Baština koja povezuje – kulturne rute i mreže“.
Prigodom prvog događanja, od planiranih tri, u petak, 20. rujna, u Staroj školi u Šenkovcu gostovao je slovenski muzej na otvorenom – Muzej na prostem – Rogatec te su slovenski prijatelji s desne obale Sutle, predstavili svoje umijeće pripravaka iz ljekovitog bilja, zatim svoje umijeće izrade keramike, a program je bio popraćen i pučkim napjevima iz Rogateca u izvedbi Ljudskih pevki kulturnoga društva Anton Stefanciosa. Djelovanje Muzeja na prostem predstavile su Nives Brezovnik i Urška Grobelšek.
Baština koja nas povezuje – kinčanje prostora kinčem, keramika i zajednička rijeka Sukla/ Sotla te različit slovenski i hrvatski kajkavsko – ikavski jezični izričaj, ispunila je ovu posebnu i zanimljivu večer, u kojoj smo slušali očaravajuće stihove pjesnikinje Marice Planinšek te pogledali prezentaciju o radionicama keramike u protekle tri godine (pripremila Zdravka Kramarić, a prezentirala Zvonimira Špoljar).
Zahvaljujući ovoj večeri Dana europske baštine, ispleli smo i ojačali svoje kulturne mreže koje je podržalo i hrvatsko i slovensko Ministarstvo kulture te su naši programi objavljeni u obje programske knjižice – i one tiskane u Zagrebu, kao i one tiskane u Ljubljani!🇭🇷🇸🇰