Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine

zg

11. Međunarodna manifestacija “Kosci kosiju” i Folklorni susreti 2023. u organizaciji Udruge Ivana Perkovca i KUD Mihovila Krušlina, Šenkovec

Zahvaljujemo SVIM sudionicima – jedanaest ekipa ženskih i muških kosaca, SVIM udrugama, kulturno – umjetničkim društvima, donatorima, pokroviteljima i medijima na podršci, pomoći i interesu za ovogodišnju 11. Manifestaciju Kosci kosiju i Folklorne susrete 2023. u Šenkovcu. Posebno smo zahvalni ekipama žena koje su kosile – Udruzi žena Ladučanke, Udruzi umirovljenika Općine Jakovlje i Udruzi Ivana Perkovca, a posebno najstarijem koscu Ratku Gačeviću (83) iz Brdovcu i najmlađem Marku Jakovini (14) iz Svetoga Križa na ustrajnosti i interesu; čestitke ekipama koje su prema ocijeni sudaca ove godine zaslužile pehare:

1. mjesto ekipa KUD – a Zgubidan
2. mjesto ekipa branitelja Općine Marija Gorica
3. mjesto ekipa Kuburaško društvo “Tri Kralja” Jakovlje

Poseban pehar za fair play osvojila je ekipa kosaca iz Udruge umirovljenika općine Jakovlje te svi kosci iz Brdovca, Javorja, Zdenaca Brdovečkog i Harmice!
U kulturno – zabavnom programu uživali smo sa Zborom umirovljenika općine Jakovlje, KUD – om Mihovila Krušlina i Starim tramima koji su nam pripremili domaći štimung!
Udruga Nezavisni dragovoljci Hrvatske – podružnica Brdovec sudjelovala je u pripremi težačke večeri za sve kosce i posjetitelje manifestacije, zajedno s kuharicama Udruge Ivana Perkovca.
Zahvaljujemo i Planinarskom društvu Amaciz iz Zagreba čiji članovi su posjetili našu manifestaciju i uživali u domaćim specijalitetima te smo započeli jedno dugo i toplo prijateljstvo!
Manifestaciju kojom želimo održati umijeće košnje livadne trave na ruke, posjetila je i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović i vijećnik u
Skupštini Zagrebačke županije i predsjednik VMO Stjepko Rukelj.

Bez predanog rada članova Udruge Ivana Perkovca ne bi bilo ni manifestacije te zahvaljujući njihovom angažmanu i nadalje živi stara mudrost: “Tradicija nije čuvanje pepela, tradicija je prenošenje vatre.” T. More 🤗😘
Hvala svima koji doprinose da vatra nadalje i usprkos svemu plamti i grije nas!❤