Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine

zg

10. VEČER KAJKAVSKE IKAVICE U MARIJI MAGDALENI

Udruga Ivana Perkovca i Magdalenščani održali su 10. okupljanje kajkavaca ikavaca u Mariji Magdaleni. Ove godine vatrogasni dom u Mariji Magdaleni bio je pretijesan da ugosti sve ikavce koji su se okupili iz četiri općine i četiri župe. Dvije protekle godine opterećene pandemijom i potresima u kojima ovog druženja nije bilo pa je ovogodišnje okupljanje bio privlačan za publiku. A među publikom su bili i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović, načelnik Općine Pušća Filip Bernardić, župnik Župe sv. Jurja mučenika u Pušći vlč. Franjo Tkalčec i brojni gosti, ikavci i mještani ovoga dijela Zagrebačke županije.
Bogat program započeli su mladi recitatori koji su publiku uveli u večer ikavske kajkavštine, a odmah potom zasvirali i zapjevali su članovi KUD-a Mihovila Krušlina iz Šenkovca. Uz njih u programu manifestacije sudjelovala je i dječja plesna i tamburaška skupina KUD-a Pušća, vokalni kvintet “Vanka” KUD-a Kupljenovo, pjevački zbor Udruge umirovljenika Pušća i “Groovy acappella”, pjesnici Nada Lozar-Tomašić iz Ključa Brdovečkog, Marica Planinšek iz Marije Magdalene, Dragutin Mihalinec iz Pušćanske Dubrave i Marina Žmauc iz Drenja Brdovečkog, osnovnoškolci Klara Žagmešter iz OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici, Tena Mihok, Klara Horvat i Lana Hruševar iz OŠ Pušća te izvorni govornici kajkavštine – Stjepan Jug (kajkavski ekavski govor), Davor Šporčić (donjosutlanski kajkavski dijalekt), Marko Hajderer (gornjosutlanski kajkavski dijalekt) i Ivanka Bosak (bednjanski dijalekt).
Zahvaljujemo organizatorima – Draženu Mihoku i mještanima Marije Magdalene i Udruzi Ivana Perkovca – predsjednici Jasni Horvat i članovima udruge!