Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine

zg

10. Međunarodna manifestacija “Kosci kosiju” i Folklorni susreti 2022.

Očuvanje poljodjelskih poslova i brdovčanske tradicije utkana je u svim mještanima našega kraja!

Manifestacijom Kosci kosiju, koja je ove godine održana 10. put nakon dvije godine odgode radi korona pandemije, Udruga Ivana Perkovca nastavila je održavanje tradicije kojom žele otrgnuti od zaborava dio, ne tako davne, prošlosti.

Košnja trave na starinski način – “onak kak se to nigda dilalo,” privukla je velik broj kosaca – 12 ekipa – i posjetitelja.
“Z kosami su ljudi prešli na tranik i tam su pokazali kak su brzi i spretni kosci.”
I ove godine bilo je muških i ženskih ekipa, a stigli su i kosci iz susjedne Slovenije, dok je jedna ekipa dijelom bila sastavljena od predstavnika Gradiščanskih Hrvata iz Bizonje u Mađarskoj, mjesta s kojim Šenkovec veže dugo i iskreno prijateljstvo.

U natjecateljskom dijelu sudjelovale su ekipe:
Udruga umirovljenika Jakovlje
Ekipa žena Jakovlje
Ekipa Prokleto žedni
KUD Zgubidan
Udruga žena Ladučanke
HKUD Sesvečice
Ekipa žena Sesvečice
Udruga hrvatskih branitelja Marija Gorica
Ekipa Javorje
Ekipa Zdenci Brdovečki
Ekipa Jablanovec
KUD Jakšić
Društvo pevcev Selo, Republika Slovenija
Društvo pevcev Selo – žene
Slovenska ekipa Društvo pevcev Selo pokazala je kako im nema premca te su nadmoćno pobijedili konkurenciju. Drugu nagradu osvojila je najmlađa ekipa iz Zdenci Brdovečkih, a treću ekipa HKUD Sesvečice iz Podravskih sela. Zanimljivo je da su Podravci posudili kosu koja im je nedostajala od slovenske ženske ekipe i zahvaljujući tome osvojili trećeplasirani pehar!
Iako je tradicijski način košnje nekoć bio težak posao na koji su susjedi išli jedni drugima u pomoć, kad su se ekipe uhvatile u koštac s “tranikom” sve je bilo gotovo u manje od pola sata.

-Naša udruga u svom programu ima i očuvanje tradicijskih običaja pa smo pokrenuli ovu manifestaciju. Želja nam je održati ove običaje i okupiti kajkavce ikavce i brojne druge udruge i prijatelje. Ove godine osjetila se pauza radi korone, ali nadam se da će već iduću godine biti još više kosaca i gledatelja- rekla je predsjednica Udruge Ivana Perkovca Jasna Horvat.

Natjecatelji manifestacije su bili zadovoljni organizacijom, a posebno s kulturnim dijelom programa kojeg je organizirao KUD Mihovila Krušlina iz Šenkovca. Dok su se zbrajali rezultati i suci su odrađivali svoj posao, vruću atmosferu održavali su KUD-ovi i udruge koje su održale koncert s tradicijskim plesovima i pjesmama iz većeg dijela Hrvatske. Službeni dio ovogodišnje manifestacije završio je proglašenjem pobjednika, a nakon toga nastavilo se neformalno druženje uz bogatu gastro ponudu koju je pripremio organizator zahvaljujući velikom srcu pokrovitelja i donatora.